top of page
  • Anne-Marie Vangeenberghe

Bloemenranden: mooi én functioneel

Bijgewerkt op: 12 jul. 2022

Op wandelafstand van het plattelandscentrum Paddenbroek (Gooik) liggen meerdere bloemenranden. Deze ‘akkerruikers’ zijn niet alleen een streling voor het oog maar ook ideale verblijfplaatsen voor ontelbare insecten.


En die insecten zijn harde werkers. Ze bestuiven de teelten én bestrijden de plagen op de aanpalende akkers. Dankzij een doordachte mix van bloemen worden de juiste insecten aangetrokken. Momenteel is alles nog in onderzoeksfase (project Fabulous Farmers) maar nu al is duidelijk dat het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen beduidend naar beneden kan.


Ook blijkt dat een bloemenrand er het mooist uitziet in het eerste jaar maar veel functioneler is in de daaropvolgende jaren. Akkerbouwer Guido Billens uit Gooik, spreekt uit ervaring: “mijn driejarige bloemenrand ziet er misschien niet zo mooi uit als het eerste jaar maar zit vol plaagbestrijdende insecten zoals zweefvliegen en lieveheerbeestjes.”


Mooi én functioneel: een win-win op economisch én ecologisch vlak. Laat dit nu net zijn waar de vzw Boerennatuur Vlaanderen op inzet. Op zoek naar meer inspiratie? Die vind je in deze inspiratiegids.


40 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page