top of page
  • anne-marievangeenb

klimaatslim hoeve-ijs

In Gooik ontmoeten we Steven De Baerdemaeker, melkveehouder en hoeve-ijsproducent. Hij was één van de eerste melkveehouders in het Pajottenland die een pocketvergister zette. Op die manier produceert hij alle elektriciteit zelf die hij op zijn bedrijf nodig heeft. Dankzij die investering eet je er een klimaatslim ijsje. Laat het je smaken!Steven De Baerdemaeker baat een gangbaar melkveebedrijf uit. Net zoals zijn collega’s betekent dit dat hij veel aandacht heeft voor het welzijn van zijn dieren, de kwaliteit van de melk en voor gezonde voeding voor de koeien. In ruil voor dit alles krijgt hij elke dag heel wat liters melk van de dieren.


Naast melk zorgen de koeien ook voor mest. Dat is plantenvoeding voor het gras, de maïs en de andere gewassen die Steven teelt als rantsoen voor de koeien. Maar voor de mest het land op gaat, passeert hij de pocketvergister.


In de vergister komen gassen vrij die door een verbrandingsmotor omgezet worden in elektriciteit. En die elektriciteit gebruikt Steven om zijn koeien te melken, de melk te koelen én er hoeve-ijs van te maken. Geef toe, je had nooit verwacht dat je op een boerderij ook een kleine elektriciteitscentrale kon terugvinden! Er is wel één heel belangrijke voorwaarde: de mest moet dagvers zijn, anders zitten er te weinig gassen in om de verbrandingsmotor aan het werk te zetten.


Als je je nog eens afvraagt wat die gekke constructie op een melkveebedrijf doet, dan ken je nu het antwoord. Ondertussen zijn er al heel wat melkveehouders in het Pajottenland die dankzij een pocketvergister zelf elektriciteit opwekken. Een win-win voor boer en natuur want naast groene elektriciteit, zorgt een pocketvergister er ook voor dat er minder methaan vrijkomt uit mest. Pajotse melkveehouders zijn op die manier klimaatslimme melkveehouders.


Steven De Baerdemaeker legt je in dit filmpje zelf uit hoe het werkt. En wil je het hoeve-ijs proeven, ga dan zeker eens langs in de Bettestraat 12 in Gooik.

9 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page