top of page
  • Anne-Marie Vangeenberghe

Korteketen energie dankzij burgercoöperatie PajoPower© Pajopower


PajoPower cv zorgt voor korteketen energie

De beschikbaarheid en betaalbaarheid van energie wordt een uitdaging. Daarom zetten niet alleen Vlaanderen, maar ook diverse lokale actoren in op minder verbruik en op de productie van hernieuwbare energie. Ze doen dit individueel of in groep. Zo ontstond in het Pajottenland PajoPower cv. Deze coöperatieve vennootschap is in handen van inwoners uit het Pajottenland en de Zennevallei. De burgercoöperatie zet in op duurzame energieprojecten waarbij het zowel gaat om minder energieverbruik als om de lokale productie van hernieuwbare energie.


Adopteer een straatlamp

In één van de eerste projecten die Pajopower uitrolde werd aan de inwoners van Halle gevraagd om symbolisch een straatlamp te adopteren. Halle wou de versleten straatverlichting vervangen door energiezuinige LED lampen. Een grote kost voor de stad maar draaglijk als een groot aantal inwoners mee investeert. Dat deden ze door aandelen te kopen van de energiecoöperatie die de switch naar LED faciliteerde. Een aandeel kost 250 euro. Een vennoot mag maximaal 20 aandelen aankopen. Het project werd later in Liedekerke herhaald. Zo werd tot en met 2022 al 1.780 MWh minder elektriciteit verbruikt. Even veel licht voor minder geld en minder CO2-uitstoot.


Zonnepanelen, deelwagens en laadpalen

PajoPower installeerde ondertussen ook zonnepanelen met een vermogen van 545.745 Wp, goed voor 1.173 MWh groene elektriciteit. Dit komt overeen met het gemiddeld verbruik van 356 gezinnen. Een mooi resultaat voor een jonge, lokale onderneming, in handen van Pajotters.


Sinds de start in 2014 telt PajoPower cv ondertussen al 425 vennoten en werd er al voor meer dan 1 miljoen euro geïnvesteerd, onder andere ook in elektrische deelwagens en laadpalen. Dat levert de vennoten jaarlijks een beperkt dividend op maar belangrijker dan dit scherpt PajoPower het energiebewustzijn aan. Zo zorgt de burgercoöperatie vooral voor een klimaatslimmer Pajottenland.


Meer info over de werking van PajoPower vind je hier of maak een afspraak op hun kantoor in Paddenbroek, Gooik.

36 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page