top of page
  • Anne-Marie Vangeenberghe

Pajots Granennetwerk


© https://granen.3fonteinen.be/nl/

Waar een wil is, is een weg

Brouwerij 3 Fonteinen in Beersel droomde van bier waarin je het Pajottenland weer proeft. Hoewel België een bierland is, draait het gangbare brouwproces meestal op ingevoerde granen. Zonde voor bieren zoals lambik en geuze die zo streekeigen zijn. Brouwerij 3 Fonteinen wou daarom de band herstellen tussen boer en brouwer, tussen graan en geuze.


De brouwerij startte de zoektocht naar de oud-Brabantse graansoorten. Een uitdagende opdracht die zoals vaak, sneller lukt als je de juiste partners vindt. Tijs Boelens, groenteteler in Pepingen, experimenteerde al even met oude graanrassen. Hij kende student agro-ecologie, Lucas Van den Abeele, nu vaste medewerker van de brouwerij, die in 2018 bezig was met de opstart van een agro-ecologisch boerennetwerk in het Pajottenland.


Van droom naar verdienmodel

Wat begon als een project groeit uit tot een verdienmodel dat een alternatief is voor de gangbare economie. Het Granennetwerk telt ondertussen een tiental boeren. Ze testen en telen diverse brouwersgranen. Overleg tussen boeren en brouwer helpt de zoektocht naar de juiste rassen.


Sommige boeren waren bij opstart al biologische graantelers, anderen schakelden dankzij de kennisuitwisseling over naar de biologische teeltwijze. Zo wil brouwerij 3 Fonteinen tegen 2024 een biologische lambik op de markt brengen.


Omdat boer en brouwer een gezamenlijk traject lopen waarin een langetermijn-engagement belangrijk is, dokterde Lucas een uniek vergoedingsmodel uit. De boeren krijgen een onderling afgesproken prijs per hectare, wat die opbrengst ook is. Zo worden klimatologische en andere risico’s gedragen door producent en afnemer. Wanneer de opbrengst per hectare hoger ligt dan verwacht, koopt de brouwerij het graan op aan een lagere prijs. Zo worden lusten en lasten gedragen door alle betrokken partners. Een verdienmodel dat los staat van de wereldmarktprijzen.


Verdiende erkenning

De BioVLAM award die brouwerij 3 Fonteinen in september 2022 ontving, is een erkenning als innovatief initiatief in de biosector. Het stimuleert de omschakeling naar biologische teelt en is inspirerend voor wie wil nadenken over de opstart van een lokale waardeketen. Mooi om te zien dat in het Pajottenland een gelijkaardig traject loopt tussen graantelers, de Flietermolen en Pajotse bakkers.


Het project van Brouwerij 3 Fonteinen kan je hier volgen. Het bier proef je vanaf 2024.


6 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page