top of page
  • Anne-Marie Vangeenberghe

Pajottenland, land van Bruegel?


fragment uit Hooioogst (copywrite Pieter Bruegel de Oude)

Wandelen in een schilderij

Wanneer je in het Pajottenland wandelt, lijkt het op veel plaatsen alsof je in een schilderij van Pieter Bruegel de Oude wandelt. Het glooiend landschap en zijn vruchten, de vergezichten maar ook de tradities en lokale folklore die in ere worden gehouden, het goede leven, … ze doen dromen van ‘de Boerentafel’, een gekend werk van Bruegel. Ze staan lijnscherp tegenover de grootstad Brussel die op een steenworp van dit boerenlandschap ligt.


Van de levensloop van Pieter Bruegel de Oude is weinig geweten. Zeker is dat hij in Brussel gewoond heeft, maar of zijn schildersezel daadwerkelijk in het Pajottenland gestaan heeft, is geen zekerheid. Sommigen herkennen de Sint-Annakapel in Sint-Anna-Pede in de kapel die terug te vinden is op het schilderij ‘De parabel der blinden’. Er is altijd wel iemand die de volle gelijkenis ziet tussen een plek in het Pajottenland en een fragment uit een schilderij van Bruegel. De gelijkenis ontkent niemand, of die plek dan ook daadwerkelijk het ‘buitenatelier’ van de schilder was, is (nog) niet bewezen. Feit is wel dat het Pajottenland het bruegeliaans karakter van de streek gebruikt als toeristisch uithangbord.


fietsen in het landschap

Op zoek naar een eigen identiteit lanceerde Frans-Joseph De Gronckel, advocaat en politicus, in 1845 de naam ‘Payottenland’. Daarmee omschreef hij met veel liefde zijn geboortestreek. Hij accentueerde het landelijk en volks karakter en benadrukte zo het verschil met de grootstad Brussel. Van Bruegel was nog geen sprake.


Het Pajottenland werd op toeristisch vlak pas als Bruegelland uitgespeeld in 1929. Maar de echte doorbraak kwam in de jaren ’60 van de 20ste eeuw. Bruegel had toen ook al een grote internationale bekendheid.


Wil je zelf het Bruegellandschap ontdekken, dan kan dat. Haal je fiets van de haak en rijdt door de mooiste landschappen die Bruegel (misschien) inspireerden. De kaart van de Bruegelroute vind je hier.


Zin om tijdens je fietstocht ook wat brouwerijen te bezoeken, download dan de Lambiek-Bruegelroute. Naast Bruegel vullen immers ook het Brabants trekpaard een de typische bieren het toeristisch uithangbord.Inspiratiebron van dit artikel : ARIJS H., MOENS B., 2019. Bruegel in ons Bloed? Een onderzoek naar de Pajotse streekidentiteit. FARO, pp 32-35. Je vindt het hier terug.

8 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page