- anne-marievangeenb
Proefcentrum Pamel: hier oogst men kennis
Bijgewerkt op: 14 jul.
Van onderwijs naar onderzoek
Wat in 1960 begon als praktijkcentrum van de tuinbouwschool van Anderlecht is momenteel een flink uit de kluiten gewassen praktijkcentrum dat focust op de biologische teelt van aardbei en kleinfruit. In het Proefcentrum Pamel vind je teelten in onder plastic tunnels en in open lucht.
Net zoals andere praktijkcentra, vertrekt het onderzoek in Pamel vanuit de problemen en uitdagingen die tuinders tegen komen op hun bedrijf. Veredeling laat toe om nieuwe rassen te ontwikkelen waarbij je niet alleen aandacht hebt voor de smaak, maar ook voor de robuustheid van de plant. Zo kan je op zoek naar rassen die beter bestand zijn tegen de klimaatverandering. Het onderzoek focust ook op het onder controle houden van plantenziektes, op water- en bodembeheer, op doordachte bemesting, ….
verduurzamen van de tuinbouw
Twintig jaar geleden schakelde het Proefcentrum Pamel om naar biologisch onderzoek. Sindsdien is Pamel een Kenniscentrum voor bioboeren en zij die willen omschakelen. Daarenboven zien we steeds vaker hoe teelttechnieken uit de biologische teelt hun weg vinden naar de gangbare teelt. Zo verduurzaamt het Proefcentrum Pamel de tuinbouw in de streek met aandacht voor economie, ecologie en maatschappij.
Onderzoek direct gelinkt aan de praktijk
Je vindt een ruim areaal proefvelden op de site van het Plattelandscentrum Peerenbosch. Het onderzoek op de site wordt aangevuld met onderzoek op tuinbouwbedrijven in het Pajottenland en (ver) daar buiten. Zo weet je of de innovatie ook uit te rollen is door de tuinders zelf.
Door die samenwerking met de lokale tuinders, zorgt het Proefcentrum ook voor netwerking tussen de tuinders. Vormingsmomenten zorgen voor kennisdeling en uitwisseling van ervaring. Levenslang leren is immers ook een must voor land- en tuinbouwers.
Schaarbeekse krieken 2.0
Om in te spelen op de vraag van een lokale brouwer, startte het Proefcentrum Pamel onderzoek naar de Schaarbeekse krieken 2.0. De unieke, donkerrode, zoetzure kriek met zacht vruchtvlees was eeuwenlang de grondstof voor het Pajotse kriekbier. Hoogstamboomgaarden zijn echter moeilijk te snoeien en hun vruchten moeilijk te plukken. Dat maakt de teelt economisch niet interessant.
Het Proefcentrum Pamel probeert nu, vanuit enten en wortelstekken een struikvariant in de markt te zetten. Natuurlijk wordt de gekende smaak bewaakt zodat het unieke aroma van vanille en amandel behouden blijft. En dat aroma proef je in het kriekbier. Schol!

Ondek het zelf
Proefcentrum Pamel, Molenstraat 26, 1760 Pamel
Op zoek naar meer info of interesse in een rondleiding? Deze site helpt je op weg