top of page
  • Anne-Marie Vangeenberghe

Sociaago verbindt sociale tewerkstelling met de (ver)korte keten

Bijgewerkt op: 12 jun. 2023


Sociaago is een jonge coöperatieve vennootschap, opgericht in 2020. Sociaago wil relatief kleine producenten helpen om de Brusselse markt te bereiken. De coöperatie richt zich tot producenten uit de Rand die op zoek zijn naar alternatieve afzetkanalen. De coöperatie optimaliseert de logistiek voor onder andere streek- en hoeveproducenten die hun producten ook graag via andere kanalen afzetten. Noem dit de verkorte keten.



Nieuw logistiek centrum


Met een nieuw logistiek centrum naast het station van Sint-Agatha-Berchem wil Sociaago inspelen op de groeiende vraag naar verzamel- en opslagruimte, picking & packing en distributie en dit zowel voor verse producten zoals groenten, fruit en zuivelproducten, als voor ‘droge voeding’ zoals bloem, pasta, granola, …. De producent (landbouwer – (eerste) verwerker) zet zijn gamma af in het logistiek centrum of laat het ophalen. Sociaago zorgt dat de bestelling bij de eindklant komt waarbij producent en afnemer elkaar vinden op het digitaal platform LinkedFarm. Sociaago werkt als Third Party Logistic Profider voor netwerken zoals bwbx.eatslocal.be voor de B2C klanten en Terroirist Webshop choice - Terroirist voor de B2B klanten. Sociaago kan bestellingen bij verschillende leveranciers bundelen en in één levering bezorgen. Sociaago investeert in marketing om de verschillende partners van de digitale platformen bekend te maken.



Aandacht voor economie, ecologie en maatschappij


Sociaago wil een netwerk uitbouwen van producenten en afnemers die inzetten op voedsel dat geproduceerd wordt met aandacht voor milieu en omgeving. Door vraag en aanbod makkelijker bij elkaar te brengen bouwt Sociaago een community op die de landbouwproductie in de Rand van Brussel verduurzaamt en dit vanuit de inzet van boer en afnemer(s), van boer tot bord. Ook andere streekproducenten zijn welkom.


Maar Sociaago heeft ook een maatschappelijke doelstelling. De coöperatie is opgericht in de schoot van Manufast, het maatwerkbedrijf dat bijna 330 mensen tewerk stelt, waarvan 270 met een beperking die om diverse redenen moeilijk toegang vinden tot de reguliere arbeidsmarkt. Op die manier wil Sociaago ongelijkheid verminderen en sociale integratie bevorderen.


Op termijn wil Sociaago ook niet verkochte voedingsproducten verwerken en verpakkingen recycleren en/of wassen. Ook hier dus aandacht voor milieu én extra werkgelegenheid.



Sociaago, foodhub voor Brussel en de Rand


Zo fungeert Sociaago als logistieke foodhub waar de vraag van de hoofdstad en het aanbod uit de Rand elkaar vinden. Maar ook als ontmoetingsplaats waar afnemers, producenten maar ook de mensen van het maatwerkbedrijf de lat samen hoger leggen op ecologisch, maatschappelijk én (sociaal)economisch vlak. Sociaago wil voelbaar verandering brengen, en dit op het ritme dat alle actoren aankunnen.


Ben je voedselproducent (landbouwer en/of eerste verwerker) of afnemer van producten die moeilijk hun weg vinden via de reguliere afzetkanalen, dan is Sociaago misschien jouw partner.


Voor meer informatie kan je terecht bij

Cédric Van de Weghe, Business Development Manager van Sociaago

Gentsesteenweg 1434, 1018 Sint-Agatha-Berchem

T: +32 470 98 08 88

www.sociaago.coop

https://be.linkedin.com/company/sociaago



14 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page