top of page
  • Anne-Marie Vangeenberghe

tBruut: brood met een verhaal

Bijgewerkt op: 28 nov. 2023Wees welkom

Het Dominicanessenklooster in Herne onderging in zijn ruim honderdjarig bestaan al een aantal gedaanteveranderingen. Eerst was het een slotklooster, later gebedsruimte voor gasten en nog later onderkomen voor vluchtelingen. In 2010 werd de gemeente Herne eigenaar van het klooster en werd de site een gemeenschapscentrum waar je terecht kan voor vergaderingen, lezingen, … Ook de grote tuin brengt mensen samen. De rode draad is duidelijk ‘gastvrijheid’ en dat voel je.


broodatelier en winkel

Vaste ‘gasten’ in het Dominicanessenklooster zijn de jongeren, begeleiders en vrijwilligers van tBruut. Dit bakkersatelier werd opgericht door vzw MeeGaan als leer- en tewerkstellingsproject voor mensen die (nog) niet in de reguliere arbeidsmarkt terecht kunnen.


Naast het atelier dat opgestart werd in 2019 werd ook snel een winkel geopend. Het is er moeilijk kiezen tussen de vele soorten bruut, het Pajots dialect voor brood. En natuurlijk kan je moeilijk weerstaan aan het aanbod koeken en gebak dat vanuit de toonbank naar je lacht.


De geluiden uit het achterliggende atelier garanderen de dagversheid van de producten en bewijzen de samenwerking tussen vakmensen en leergierige jongeren.


Mag het wat meer zijn?

De eigen bereidingen worden aangevuld met producten van nabijgelegen hoeve- en streekproducenten. Zo brengt MeGaan vzw zijn waarden in de praktijk: inzetten op een sociale, lokale en duurzame samenleving met zorg voor elkaar en onze planeet.


Het aanbod en de openingsuren van tBruut vind je op hun website. Ga er zeker eens langs maar weet dat er nog enkele andere afhaalpunten zijn en dat men op vrijdagnamiddag ook aan huis levert met de bakfiets.


Geef toe, bij tBruut vind je brood (en meer) met een verhaal.
9 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page