top of page
  • Anne-Marie Vangeenberghe

Veel kapelletjes, nog meer verhalen

Bijgewerkt op: 19 jun. 2023


foto: de oudste kamerkapel van Bever: de kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Barmhartigheid


Ben je op zoek naar een kapel?


Op het Vlaamse platteland kom je wel eens een kruisbeeld of kapel tegen. Maar in het Pajottenland is het zeer moeilijk om je te verplaatsen en er geen te zien. Te voet, met de fiets of met de wagen? Je komt ze echt overal tegen. Het zijn vaak herkenningspunten langs de bedevaartwegen met de basiliek van Halle als eindbestemming. In Gooik ligt de Woestijnkapel zelfs langs het pad dat naar Santiago de Compostella gaat.


Sommige kapellen hebben hun eigen heilige. Voor elk kwaaltje bestaat er wel een heilige, en dus ook een kapel. Zo is er het Kapelleke Tandpijn in Pamel en de Sint-Alenakapel in Dilbeek (oogproblemen). In de Kapel-ten-teut in Pepingen richt je je tot Sint-Servaas in de hoop dat alles goed gaat op je boerderij. Kaars en gebed zorgen er voor koeien die veel goeie melk geven, een goeie eileg bij de kippen, een grote worp bij varkens en konijnen, …


Sommige kapellen werden door de dorpsgemeenschap gebouwd, andere door privé personen, vaak uit dankbaarheid voor een genezing. Zo hangen in de Biesemanskapel in Sint-Martens-Bodegem de krukken van Anna-Maria Biesmans die genas na een bedevaart naar Scherpenheuvel (1888). Modest Wieland uit Herne bouwde een kapel nadat hij niet meer kon spreken door een beroerte. Als bij wonder keerde zijn spraak terug na de bouw van de kapel.


Waar nu een kapel staat stond misschien eerst een kruisbeeld. Ze dienden om het dorp te beschermen of als landmark op verbindingswegen. Soms zie je ze van ver staan, soms zijn ze ingekapseld door een haag.


Wij zijn op zoek naar jouw verhaal


Geen Pajotse gemeente zonder kapel of kruisbeeld. Geen kapel zonder verhaal. En die verhalen wil Zender vastleggen. Het verhaal over de kapel zelf kan nog wel gekend zijn (wanneer gebouwd, waarom, in opdracht van wie, …) maar Zender is ook geïnteresseerd in jouw verhaal bij een Pajotse kapel of Pajots kruisbeeld. Welke herinnering roept het kruis bij jou op? Waarom brandde jij ooit een kaarsje in die kapel? Waarom is die locatie voor jou persoonlijk een ankerplaats, een mijlpaal, …?


Zender kijkt uit naar jouw verhaal en je (oude) foto’s. Ze zijn de inspiratie die de vzw zoekt om de Pajotse kapellen en kruisbeelden met een extra dimensie in de kijker te zetten. Jouw herinneringen mag je doorsturen naar nina.vanmolle@zender.be of bel ons (0485 78 47 35).


Geboeid door erfgoed en cultuur? Surf dan zeker naar de website van Zender, de cultuur- en erfgoedwerkers (professionelen én vrijwilligers) in het Pajottenland & Zennevallei.


Het uitgebreide verhaal over Pajotse kapellen, lees je in Penzine, zomer 2022 . Penzine is het streekmagazine van het Pajottenland & Zennevallei. Het verschijnt 3 keer per jaar en bundelt streekeigen informatie over cultuur, erfgoed, toerisme en landschap. Je vindt het magazine in toeristische infopunten, in hoevewinkels, horecazaken, gemeentehuizen,… en online waar je ook alle eerder verschenen edities terugvindt. Veel leesplezier!

13 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page