top of page
  • Tom Schaeken

Zonneboeren, uniek verdienmodel voor boer en buur

Bijgewerkt op: 12 jul. 2022

Land- en tuinbouwers hebben heel wat dakoppervlakte dankzij hun schuren, stallen en loodsen. Bij de juiste oriëntatie van het dak kunnen hier zonnepanelen op gelegd worden. De opgewekte energie wordt gebruikt om stallen te ventileren, koeien te melken, fruit en groenten te koelen en te bewaren, …


In het Pajottenland wordt momenteel het concept ‘Zonneboeren’ uitgerold. Buren investeren voor 250 euro in zonnepanelen die op het dak van een boer gelegd worden. De boer gebruikt de groene stroom, de buren krijgen in ruil voor hun investering een zonneboeren-geschenkenbon ter waarde van 300 euro. Die kan je, gespreid over een periode van 5 jaar, bij de landbouwer inruilen voor korteketen-producten of diensten.


Dit unieke concept wordt nog interessanter vanaf juli 2022. Dan verandert de wetgeving en zal je de zonneboer-geschenkenbon op termijn misschien ook kunnen inruilen voor groene stroom. Zo kan je bij de landbouwer niet alleen terecht voor lokaal geproduceerd voedsel, maar ook voor lokaal geproduceerde hernieuwbare energie.


In een veranderende wereld zitten zeker kansen, aan boer en buur(t) om ze te grijpen.

Meer info op www.zonneboeren.be


In het Pajottenland kan je momenteel al participeren in de zonnepanelen van


· Mandvol, Lennik
71 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page