top of page
  • Anne-Marie Vangeenberghe

De Groentelaar, anders boeren

De Groentelaar, boeren op de oude manier

In Bogaarden (Pepingen) vind je een unieke boerderij: De Groentelaar. Deze coöperatie, een samenwerking tussen enkele gelijkgezinden, wil terug voedsel produceren op de oude manier. Noemt het biologische teelt met extra aandacht voor de boerderij als ecosysteem, haar omgeving en de samenleving rond de boerderij. Landbouw, natuur en de mens in evenwicht met elkaar. Of, in de toekomst boeren zoals vroeger.





Voedsel anders produceren

Trekker van het project is Tijs Boelens. Op zoek naar hoe je voedsel anders kan produceren experimenteert hij op diverse manieren om de boerderij economisch rendabel te maken zonder inbreuk te doen op bodemkwaliteit en biodiversiteit. Meer koolstofopslag maakt van de bodem een spons zodat water beter kan doorsijpelen in natte periodes en beter kan vastgehouden worden in droge periodes. Door fruitbomen aan te planten als een haag, breken ze de wind wat uitdrogen van de bodem inperkt. De bomen vormen een muur rond de percelen. Je krijgt kamers wat zich vertaalt in een aantrekkelijk landschap en natuurlijk ook in land- en tuinbouwproducten waarin je de seizoenen proeft.

De Groentelaar zet de geoogste producten af in lokale horeca en winkels. Maar centraal staan de consumenten die wekelijks een groentepakket afhalen in de diverse verdeelpunten.


Blijven innoveren

Aan innovatie geen gebrek op De Groentelaar. Sinds 2020 scharrelen kippen op de weide en sinds 2022 leggen ze hun eieren in de mobiele stal. Zo ‘verhuizen’ ze gemakkelijker naar plaatsen waar voldoende verse kruiden, insecten en gras te vinden zijn.

Echt uitkijken is het naar de resultaten van het proefproject ‘dubbeldoelkip’. Hanen van dat ras worden dan opgekweekt voor vlees, terwijl de hennen zorgen voor eieren.

Innovatief is ook het granennetwerk, een samenwerking tussen boer.inn.en uit de streek die terug gerst en tarwe telen voor de lokale bierproductie. Brouwerij 3Fonteinten garandeert de afname van het graan en ontwikkelde een vergoedingssysteem dat ervoor zorgt dat de risico’s die de boeren lopen bij de teelt, mee opgevangen wordt door de brouwerij. Meer over het granennetwerk lees je hier. Het resultaat van deze samenwerking kan je alvast proeven in Terf, het biertje dat de dialectnaam voor tarwe kreeg.


Op zoek naar een vaste stek

Tijs werkte ook mee aan het project Klimaatslimme landbouw in het Pajottenland. Een korte getuigenis van Tijs vind je hier. https://youtu.be/4OEJC_EIW4M


Zoals je in het filmpje hoort, wil De Groentelaar nog meer klimaatslimme initiatieven opstarten. Hierbij denkt Tijs aan het gebruik van zonnepanelen en een houtvergasser op basis van korte-omloop hout. Spijtig genoeg heeft De Groentelaar nog geen vaste locatie. Pas als die gevonden is zijn de investeringen rendabel. En wie weet wordt de tractor dan ook vervangen door een Pajots trekpaard. Dan is de cirkel helemaal rond.

24 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page