top of page
  • Anne-Marie Vangeenberghe

Hagen, heggen en houtkanten

Bijgewerkt op: 14 jul. 2023

Hagen zijn compacte, geschoren lijnvormige aanplantingen. Heggen zijn uitgroeiende hagen met bloesems en bessen. Houtkanten zijn de diepere, hogere houtige aanplantingen met een bosrandkarakter.


In het unieke landschap van het Pajottenland vind je nog heel wat hagen, heggen en houtkanten. Ze zijn een stille getuige uit het verleden. Gelukkig zien we ook in het Pajottenland een revival van deze ‘natuurlijke omheiningen’.


Mooi en multifunctioneel

Terug van nooit (helemaal) weggeweest: hagen, heggen en houtkanten. Ze zijn een rijkdom voor de biodiversiteit omdat ze heel wat insecten aantrekken, broedplaats zijn voor vogels en schuilplaats voor andere diersoorten. In hun schaduw groeien ook heel wat andere planten. En naast het feit dat ze het landschap mee vorm geven zijn het ook wind- en regenschermen die teelten en vee beschermen. Ze remmen erosie en trekken bestuivers en natuurlijke plaagbestrijders aan, wat de teeltopbrengst ten goede komt. In het pre-prikkeldraad-tijdperk dienden ze ook als omheining om vee in de weide te houden. Samengevat: zowel vroeger als nu mooi én multifunctioneel.


Wikken en wegen

Houtkanten nemen natuurlijk ruimte in. Houd je enkel daar rekening mee, dan is dit zeker een verliespost voor land- en tuinbouwers. Waar een haag staat, kan geen graan of gras groeien. Ze belemmeren vaak ook de veldwerkzaamheden omdat de huidige landbouwwerktuigen meer ruimte vereisen dan paard en kar. En hagen, heggen en houtkanten vragen onderhoud. Vaak onbetaalde arbeid die heel wat tijd in beslag neemt.


Ook wie in zijn tuin een haag heeft, kan hier over meespreken. Het onderhoud kost tijd en/of geld. Maar ook als particulier is de aanplant van een heg of haag het overwegen waard. Wist je dat 9% van Vlaanderen uit tuinen bestaat? Ook in het Pajottenland zijn er heel wat particulieren met (zeer grote) voor- en achtertuinen. Je maakt dus zeker mee het verschil.


Aanplant en onderhoud: hoe doe je dat?

De Regionale Landschappen van Vlaams-Brabant schreven een brochure waarin je informatie vindt over de aanplant en het onderhoud van hagen, heggen en houtkanten. Het Regionaal Landschap Pajottenland en Zennevallei helpt je zeker op weg. Samen met provincie Vlaams-Brabant trekken ze het project ‘Behaag je tuin’ waarin ze de samenaankoop van streekeigen plantgoed faciliteren.


Zoek je professionele hulp bij het onderhoud van je hagen, heggen of houtkanten? De Agrobeheergroep Pajottenland die bestaat uit een groep Pajotse landbouwers, helpt je graag voort. Meerdere lokale gemeenten en bedrijven doen al beroep op hun professionele kennis. Word jij hun volgende klant?

© Boerennatuur Vlaanderen vzw

10 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Комментарии


bottom of page